Czy radio RCD-310 gra lepiej niż RCD-300?

Garaż - sprzęt audio, nawigacje, radia CB

Czy radio RCD-310 gra lepiej niż RCD-300?

Postprzez dexter23pl » 3 lip 2012, o 13:06

Witam witam ;)
mam pytanie, ponieważ posiadam radio RCD-300 i jakość odbioru FM jakości dźwięku jest po prostu tragiczny z czego pewnie każdy o tym wie. Cd gra lepiej w miarę ale też bez fajerwerków.
i chce zakupić coś taniego ale lepszego, myślałem nad RCD310.
czy w tym modelu odbiornik FM gra lepiej? chodzi o jakość dźwięku bo stare rcd300 odbiera dobrze ale dźwięk jest jak ze strarego walkmana ze słuchawek.
Avatar użytkownika
dexter23pl
Filantrop
 
Posty: 3751
Dołączył(a): 15 kwi 2012, o 12:12
Reputacja: 74
województwo: śląskie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline OEM
silnik: 1.6 MPI BGU
kartoteka: http://vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=5890#p78538

Re: Czy radio RCD-310 gra lepiej niż RCD-300?

Postprzez Krzycho » 3 lip 2012, o 17:12

a masz już głośniki z tyłu?

tak rcd310 gra o wiele lepiej...
Krzycho
MK5 '08 GT Sport OEM+
Obrazek
programowanie liczników w grupie VAG 1996 - 2014 i inne usługi
Avatar użytkownika
Krzycho
Moderator
 
Posty: 5390
Dołączył(a): 27 mar 2011, o 22:02
Lokalizacja: Kraków
Reputacja: 83
województwo: małopolskie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: GT Sport OEM+
silnik: 2.0 TDI BMN
kartoteka: http://vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=8128

Re: Czy radio RCD-310 gra lepiej niż RCD-300?

Postprzez dexter23pl » 3 lip 2012, o 20:56

yhy w takim razie dziękuje za odpowiedź. ;)

jestem na etapie szukania na alegroszu głosników. wiązki przewodów też nie mam ale sobie dorobie z tym niema poroblemu.
tylko nie pamiętam czy w kostce do radia co wchodzi sa blaszki i przewody do tych tylnich głosników jesli niema wiązki w drzwiach.
muszę znów to rozebrać i sprawdzić, jesli niema to kupić konektory takie aby pasowały w oryginalne miejsce w kostce a jelsi sa przewody to poszukac gdzie się konczą. ;)

z tego co wyczytałem to musze zakupić do radia rcd-310 jakiś inny znów jego sterownik żeby akumulatora nie rozładowywało i plus głosniki i znów suma się uzbiera. ;(

pytanie, czy jesli kupie oryginalne głosniki w tylne drzwi to sa tam potrzebne jakies dystanse?
Avatar użytkownika
dexter23pl
Filantrop
 
Posty: 3751
Dołączył(a): 15 kwi 2012, o 12:12
Reputacja: 74
województwo: śląskie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline OEM
silnik: 1.6 MPI BGU
kartoteka: http://vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=5890#p78538

Re: Czy radio RCD-310 gra lepiej niż RCD-300?

Postprzez Krzycho » 3 lip 2012, o 21:02

kupisz oryginalne głośniki to już nic nie będziesz musiał dokupować w sensie dystansów...
co do kabli to zapomnij aby we wtyczce iso one tam były, wystarczy że kupisz odpowiednie piny bo we wtyczce są wolne miejsca... a tak tak bramkę musisz wymienić na nowszą albo wgrać jej nowe oprogramowanie...
Krzycho
MK5 '08 GT Sport OEM+
Obrazek
programowanie liczników w grupie VAG 1996 - 2014 i inne usługi
Avatar użytkownika
Krzycho
Moderator
 
Posty: 5390
Dołączył(a): 27 mar 2011, o 22:02
Lokalizacja: Kraków
Reputacja: 83
województwo: małopolskie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: GT Sport OEM+
silnik: 2.0 TDI BMN
kartoteka: http://vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=8128

Re: Czy radio RCD-310 gra lepiej niż RCD-300?

Postprzez dexter23pl » 8 lip 2012, o 21:30

koledzy czy ktoś wie jakie mją mieć rozmiar te piny do wtyczki pod radio?
będe kupowac kilka żeczy u sprzedawcy na alegroszu i ma jakies takie dwa rodzaje i bym odrazu kupil, tylko czy to będzie pasowac...

http://img11.allegroimg.pl/photos/orygi ... 67012875_1

chyba że lepiej kupic gotową taką przejściówkę z tego radia rcd300 na iso i z niej wymontowac?
Avatar użytkownika
dexter23pl
Filantrop
 
Posty: 3751
Dołączył(a): 15 kwi 2012, o 12:12
Reputacja: 74
województwo: śląskie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline OEM
silnik: 1.6 MPI BGU
kartoteka: http://vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=5890#p78538

Re: Czy radio RCD-310 gra lepiej niż RCD-300?

Postprzez mwsoft » 9 lip 2012, o 11:23

dexter23pl napisał(a):koledzy czy ktoś wie jakie mją mieć rozmiar te piny do wtyczki pod radio?
będe kupowac kilka żeczy u sprzedawcy na alegroszu i ma jakies takie dwa rodzaje i bym odrazu kupil, tylko czy to będzie pasowac...

http://img11.allegroimg.pl/photos/orygi ... 67012875_1

chyba że lepiej kupic gotową taką przejściówkę z tego radia rcd300 na iso i z niej wymontowac?


Tak na oko to ciężko powiedzieć, czy to są te konektory....

Potrzebujesz do radia:
4 x N 906 845 05
Do kostki w drzwiach:
4 x N 103 190 05
Do drzwi od strony głośnika:
000 979 242 x 2

Dwie pierwsze pozycje to pojedn. piny, więc są dość tanie (~1,5zl). Ostatnia pozycja to kabelek naprawczy z dwoma pinami zacisniętymi na gotowo, których nie da się kupić luzem. Z tego co widzę kosztuje to już w ASO 25zł za sztukę - cena absurdalna. Najlepiej jak byś poszukał sobie na jakichś szrotach w okolicy wtyczek od bordnetza - tam występują te piny.
Albo po prostu poszukaj na allegro całej wiązki do tylnych drzwi do wersji z głośnikiem ;)
BRU 90KM/210Nm >>>>> 220KM/400Nm :tooth:
Kartoteka: http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=3975
Avatar użytkownika
mwsoft
Filantrop
 
Posty: 594
Dołączył(a): 30 sty 2011, o 17:58
Reputacja: 22
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline OEM
silnik: 1.9 TDI BRU
kartoteka: viewtopic.php?f=8&t=3975

Re: Czy radio RCD-310 gra lepiej niż RCD-300?

Postprzez dexter23pl » 9 lip 2012, o 12:44

no właśnie bo teraz myślę i zapomniałem ze kable od głośnika mogą iść do kostki w drzwiach i dopiero z drugiej części tej wtyczki w instalacje samochodu.
ale zrobię to prościej, pociągnę przewód od radia pod plastikami na progu i w całości przeciągnę go przez ta gumę co idzie do drzwi. myślę że przejdzie bo robiłem tak w nowym polo w przednich drzwiach i miejsca było dostatecznie dużo na przeciągnięcie przewodu.

kupie dwa rodzaje tych pinów możne któreś pod kostkę do radia będą pasować ;)

mam pytanie;
czy głośniki w przednich drzwiach są takie same jak do tylich?
myślałem nad kupnem jakiś fajniejszych i wstawieniu nowych na przód a stare oryginalne wstawić na tył.
Avatar użytkownika
dexter23pl
Filantrop
 
Posty: 3751
Dołączył(a): 15 kwi 2012, o 12:12
Reputacja: 74
województwo: śląskie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline OEM
silnik: 1.6 MPI BGU
kartoteka: http://vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=5890#p78538

Re: Czy radio RCD-310 gra lepiej niż RCD-300?

Postprzez mwsoft » 9 lip 2012, o 14:19

dexter23pl napisał(a):ale zrobię to prościej, pociągnę przewód od radia pod plastikami na progu i w całości przeciągnę go przez ta gumę co idzie do drzwi. myślę że przejdzie bo robiłem tak w nowym polo w przednich drzwiach i miejsca było dostatecznie dużo na przeciągnięcie przewodu.


No cóż, Twoje auto, zrobisz jak będziesz uważał, ale ja o czymś takim mam jedno zdanie - robota rzeźnika... :mrgreen:

mam pytanie;
czy głośniki w przednich drzwiach są takie same jak do tylich?
myślałem nad kupnem jakiś fajniejszych i wstawieniu nowych na przód a stare oryginalne wstawić na tył.


Niestety, głośniki na tył mają inny plastikowy kołnierz mocujący, który jest integralną częścią głośnika.
Poza tym, te papierowe pierdziawki z przodu to tylko na śmietnik ... w okolicach 2007 czy 8 roku wprowadzili chyba głośniki innej firmy i powiedzmy że takie jeszcze dają radę - niektórzy są zadowoleni, ale z 2004 roku, to tam już raczej pruchno masz.

Jak chcesz niskim kosztem to kup za 50zł ori na tył. Jak chcesz porządnie to kup nowe do przodu i tyłu.

Aaa... jak będziesz ciągnął te przewody, to puść to parą porządnych przewodów LGY 1,5mm2 jakieś dobrej firmy typu LAPP czy Technokabel, a nie tymi przezroczystymi, badziewnymi chińskimi przewodami głośnikowymi "super hi-fi car audio", w których jest 30% miedzi, a izolacja to się na słońcu zaczyna rozpływać... Takie coś to można sobie w domu do kolumny pociągnąć, a nie w aucie instalować... Trzepie mnie jak widzę te wszystkie "profesjonalne" instalacje Car Audio ...
BRU 90KM/210Nm >>>>> 220KM/400Nm :tooth:
Kartoteka: http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=3975
Avatar użytkownika
mwsoft
Filantrop
 
Posty: 594
Dołączył(a): 30 sty 2011, o 17:58
Reputacja: 22
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline OEM
silnik: 1.9 TDI BRU
kartoteka: viewtopic.php?f=8&t=3975

Re: Czy radio RCD-310 gra lepiej niż RCD-300?

Postprzez dexter23pl » 9 lip 2012, o 14:42

hehe dobre ;)
no zobaczę jak to będzie drzwi raczej nie będę nigdy zdejmował żeby mi ten przewód przeszkadzał ;)

no głośniki nawet te przednie to totalna porażka jak i same obicie drzwi. trochę głośniej daje i zaczynają grać obicia drzwi a za chwile pierdzą głośniki.

w starej vectrze b jak miałem oryginalne radio i 6 Gosików fabrycznych starych ! z 96 r to jak pościłem to jak bym był na filharmonii a tu badziewie cały ten zestaw audio.

koledzy a mam pytanie ;
jaki rozmiar mam kupic głosników na przud i na tył ?
podejzewam ze jak kupię zamienniki to nie da się załozyc na nie tych oryginalnych gum co kieruja dzwiek na kratkę w drzwiach. moze ta gumę przykleje do kratki od drzwi. tylko czy to wtedy będzie w odpowiednim odstępie od głosnika?

na tył myslałem nad głosnikami basowymi razem z syczkami bo nie widze tam osobnego otwory na syczek a na przód same basowe. myslałem nad sony...
dobre będą?
Avatar użytkownika
dexter23pl
Filantrop
 
Posty: 3751
Dołączył(a): 15 kwi 2012, o 12:12
Reputacja: 74
województwo: śląskie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline OEM
silnik: 1.6 MPI BGU
kartoteka: http://vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=5890#p78538


Powrót do Car-Audio / Navi / CB

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Reklama w serwisie ]  [ Zostań klubowiczem ]  [ Zapytaj o sponsoring ]