RCD310 - kompendium wiedzy

Garaż - sprzęt audio, nawigacje, radia CB
Awatar użytkownika
krisv
Ramol
Posty: 2232
Rejestracja: 01 wrz 2009, 22:03
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: GT Sport OEM+
silnik: 1.9 TDI BKC+
kartoteka: http://vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=1417
Lokalizacja: Wa-wa

Re: RCD 310

Postautor: krisv » 21 sty 2011, 9:02

Kwestia z ktorego roku masz samochod.

Bo moze okazac sie ze po cichu bedzie ci radyjko prad kradlo.

A co do starego RCD300 moze w pierwszej kolejnosci kup plyte czyscaca

http://allegro.pl/zestaw-do-czyszczenia-plyt-i-napedu-dvd-cd-i1409585089.html

Po stronie lasera na plycie masz szczotkę i ona kurz zbiera:)
MKV GTD 1,9 TDI BXE ++ (> 182 PS // 403 NM <) XDS / HHC

bebus
User
Posty: 5
Rejestracja: 20 sty 2011, 16:10
województwo: małopolskie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Comfortline
silnik: 1.9 TDI BKC
kartoteka: brak
Lokalizacja: Kraków

Re: RCD 310

Postautor: bebus » 21 sty 2011, 10:14

Auto jest z 2005 roku, wersja Comfortline. Nadal istnieje zagrożenie podkradania prądu?:)

Pewnie, że można kupić płytę czyszczącą i w ostateczności tak zrobię ale miło mieć MP3 i ładne, nowsze radyjko.

Awatar użytkownika
piter_ldz
Fan Forum
Posty: 368
Rejestracja: 27 maja 2010, 12:47
województwo: łódzkie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.9 TDI BXE
kartoteka: viewtopic.php?f=8&t=4610&hilit=PiteR
Lokalizacja: Ldz

Re: RCD 310

Postautor: piter_ldz » 20 lut 2011, 12:54

zgadza sie potrzebny jest nowszy gateway,koszt moze nie jest duzy ale trzeba go jeszcze zaprogramowac - a tutaj pojawiaja sie juz schody.

Oznaczenie Gateway powinno miec na koncu litere L lub wyzsza z tego co pamietam aby nie kradlo pradu. Ja mam niestety jeszcze H...
112KM / 275Nm @ 142KM / 332Nm
Obrazek
chomik:piter_ldz

emiter
Filantrop
Posty: 205
Rejestracja: 27 mar 2007, 14:49
województwo: łódzkie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: GT Sport OEM
silnik: 1.6 FSI BLF
kartoteka: viewtopic.php?t=428
Lokalizacja: Łódź

Re: RCD 310

Postautor: emiter » 21 lut 2011, 9:10

piter_ldz pisze:zgadza sie potrzebny jest nowszy gateway,koszt moze nie jest duzy ale trzeba go jeszcze zaprogramowac - a tutaj pojawiaja sie juz schody.

Oznaczenie Gateway powinno miec na koncu litere L lub wyzsza z tego co pamietam aby nie kradlo pradu. Ja mam niestety jeszcze H...


Kodowanie to nie jest specjalny problem, wymieniałem Gateway u siebie, temat do ogarnięcia przez średnio zdolnego operatora VCDS'a :twisted:

Awatar użytkownika
piter_ldz
Fan Forum
Posty: 368
Rejestracja: 27 maja 2010, 12:47
województwo: łódzkie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.9 TDI BXE
kartoteka: viewtopic.php?f=8&t=4610&hilit=PiteR
Lokalizacja: Ldz

Re: RCD 310

Postautor: piter_ldz » 23 lut 2011, 12:49

mozesz udzielic jakis wskazówek w jaki sposob powinno to byc zrobione ? Przymierzam sie do zmiany i nie wiem czy podejmowac sie tego tematu czy pozostawic to jakiemus mozgowi :)
Ogolnie wiem, ze powinno sie to programowac bit po bicie, jak ja to widze ? robie print screeny z obecnego gatewaya kazdego bitu, montuje drugi i wprowadzam bit po bicie na drugiego gatewaya :)
112KM / 275Nm @ 142KM / 332Nm
Obrazek
chomik:piter_ldz

emiter
Filantrop
Posty: 205
Rejestracja: 27 mar 2007, 14:49
województwo: łódzkie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: GT Sport OEM
silnik: 1.6 FSI BLF
kartoteka: viewtopic.php?t=428
Lokalizacja: Łódź

Re: RCD 310

Postautor: emiter » 23 lut 2011, 14:52

piter_ldz pisze:mozesz udzielic jakis wskazówek w jaki sposob powinno to byc zrobione ? Przymierzam sie do zmiany i nie wiem czy podejmowac sie tego tematu czy pozostawic to jakiemus mozgowi :)
Ogolnie wiem, ze powinno sie to programowac bit po bicie, jak ja to widze ? robie print screeny z obecnego gatewaya kazdego bitu, montuje drugi i wprowadzam bit po bicie na drugiego gatewaya :)


Dokładnie tak :)

Awatar użytkownika
gontash
Żółtodziób
Posty: 63
Rejestracja: 19 lut 2011, 15:09
silnik: 1.4 MPI BCA
kartoteka:
Lokalizacja: TL/WWa

Re: RCD 310

Postautor: gontash » 15 mar 2011, 8:47


Awatar użytkownika
Neosternik
Fan Forum
Posty: 112
Rejestracja: 24 sie 2010, 14:53
silnik: 1.4 MPI BCA
kartoteka:
Lokalizacja: Wilkocin

Re: RCD 310

Postautor: Neosternik » 09 kwie 2011, 11:56

Witam..czy do przesiadki z RCD 300 na RCD 500 taka wersja CAN będzie odpowiednia żeby nie kradła prądu??
Adres 19: CAN Gateway
Protokół: CAN
Oznaczenie elementu: 1K0 907 530 L
Komponent: J533 Gateway H07 0052
VW Golf Variant V 1.9TDI 2007r.

Awatar użytkownika
piter_ldz
Fan Forum
Posty: 368
Rejestracja: 27 maja 2010, 12:47
województwo: łódzkie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.9 TDI BXE
kartoteka: viewtopic.php?f=8&t=4610&hilit=PiteR
Lokalizacja: Ldz

Re: RCD 310

Postautor: piter_ldz » 09 kwie 2011, 17:46

Nie powinno byc problemu. Prad kradnie przy m.in. RCD310,RCD510,RNS510.
112KM / 275Nm @ 142KM / 332Nm
Obrazek
chomik:piter_ldz

Awatar użytkownika
Neosternik
Fan Forum
Posty: 112
Rejestracja: 24 sie 2010, 14:53
silnik: 1.4 MPI BCA
kartoteka:
Lokalizacja: Wilkocin

Re: RCD 310

Postautor: Neosternik » 10 kwie 2011, 11:35

A gdybym chciał wsadzić 310 lub 510 to będzie kradł przy mois sterowniku CAN?
VW Golf Variant V 1.9TDI 2007r.

Awatar użytkownika
mwsoft
Dyskutant
Posty: 533
Rejestracja: 30 sty 2011, 17:58
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline OEM
silnik: 1.9 TDI BRU
kartoteka: viewtopic.php?f=8&t=3975

Re: RCD 310

Postautor: mwsoft » 10 kwie 2011, 12:47

Nie wiem jak RNS510, ale ja wymieniłem gatewaya na wersję L i RCD310 nie kradnie prądu - wszystko jest ok.
BRU 90KM/210Nm >>>>> 220KM/400Nm :tooth:
Kartoteka: http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=3975

Awatar użytkownika
Kiler
Dyskutant
Posty: 550
Rejestracja: 30 sty 2011, 17:43
silnik: 1.4 MPI BCA
kartoteka:

Re: RCD 310

Postautor: Kiler » 10 kwie 2011, 17:00

Neosternik pisze:A gdybym chciał wsadzić 310 lub 510 to będzie kradł przy mois sterowniku CAN?

ja kiedyś w moim poprzednim golfie założyłem RNS 300 i samochód zwariował :lol: nie dawało się go zgasić ( wyjęcie klucza nic nie dawało ) zapaliły się baaardzo dziwne kontrolki i wiele różnych "szopek" tak dziwnych że nigdy bym nie uwierzył że to wszystko może być od radia :lol:
podejrzewam że też była to wina złego CAN BUSa (golf z 2005 roku ) ale wtedy bardzo szybko potrzebowałem radio i właśnie wtedy zamiast tego założyłem RCD 300 z MP3
nie mówię że każdy tak będzie miał ale bardziej chodzi mi o to ze podkradanie prądu to nie tylko jedyny problem jaki można napotkać montując inne radio

Awatar użytkownika
Neosternik
Fan Forum
Posty: 112
Rejestracja: 24 sie 2010, 14:53
silnik: 1.4 MPI BCA
kartoteka:
Lokalizacja: Wilkocin

Re: RCD 310

Postautor: Neosternik » 11 kwie 2011, 7:20

mwsoft pisze:Nie wiem jak RNS510, ale ja wymieniłem gatewaya na wersję L i RCD310 nie kradnie prądu - wszystko jest ok.

A wiesz może z którego roku masz gatewaya w wersji L,bo podobno te sprzed 2008r i mimo że L potrafią powodować rozładowanie akumulatora.
I nie chodzi o RNS510 tylko RDC 510.
Sprawdziłem i u mnie Gateway jest 9-bitowy i właśnie "L"
VW Golf Variant V 1.9TDI 2007r.

Awatar użytkownika
jurgeen
Ramol
Posty: 1461
Rejestracja: 25 sty 2009, 21:19
województwo: pomorskie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline OEM+
silnik: 1.9 TDI BKC+
kartoteka: viewtopic.php?f=8&t=3791
Lokalizacja: Gdańsk

Re: RCD 310

Postautor: jurgeen » 11 kwie 2011, 15:48

Kolego, ja mam RCD500 w Golfie z 2005 roku, nie ma problemów, przekładałem z radia niefabrycznego. Ale powiem Ci - nie zakładaj tego, wymień sobie radio na jakieś niefabryczne albo fabryczne z tej serii z końcówką 10 oraz wymień gatewaya.
Obrazek

Awatar użytkownika
piter_ldz
Fan Forum
Posty: 368
Rejestracja: 27 maja 2010, 12:47
województwo: łódzkie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.9 TDI BXE
kartoteka: viewtopic.php?f=8&t=4610&hilit=PiteR
Lokalizacja: Ldz

Re: RCD 310

Postautor: piter_ldz » 11 kwie 2011, 20:35

Neosternik pisze:A gdybym chciał wsadzić 310 lub 510 to będzie kradł przy mois sterowniku CAN?


musisz zerknac z ktorego roku jest sterownik. Jesli jest z 2008 to powinno byc ok.
112KM / 275Nm @ 142KM / 332Nm
Obrazek
chomik:piter_ldz


Wróć do „Car-Audio / Navi / CB”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość