Korygowanie wskazan licznika :)

Usterki, awarie i problemy związane z elektroniką i elektryką (oświetlenie, żarówki, liczniki, alarmy, sterowniki itp...)

Re: Korygowanie wskazan licznika :)

Postprzez mettenos » 3 mar 2011, o 09:56

leszek158 napisał(a): czy korekta przebiegu licznika nie jest zapisywana w jakiś logach czy innych danych?


dla przykładu jak wymieniałem moduł kierownicy to był tam zapisany przebieg natomiast jak zamontowałem nowy moduł to już nie ma tam żadnej informacji, ponadto przeleciałem wszystkie dostępne sterowniki łącznie z modułem ABS-u i IMMO i nigdzie nie ma informacji o przebiegu


leszek158 napisał(a):Jak ja kupowałem swoje VW KMV to mój znajomy, po podłączeniu laptopa (nie wiem jakim programem to sprawdzał) stwierdził, iż nie było nic "grzebane"


to nie jest żaden dowód że auto nie jest kręcone bo tego się nie da sprawdzić, jak jest cofnięty w EDC-16 to nigdzie nie sprawdzisz, czasami cofają tylko w zestawie wskaźników ale to już rzadkość
VCDS, kodowania, bloki pomiarowe

Pamiętaj o pkt 19 reg. jeśli zauważyłeś na forum nielegalne treści, złamanie prawa - KONIECZNIE ZGŁOŚ JE ADMINISTRATOROM LUB MODERATOROM!
Poza tym jeśli zauważyłeś bałagan na forum daj znać - posprzątam
Avatar użytkownika
mettenos
Admin
 
Posty: 6472
Dołączył(a): 13 sie 2008, o 10:49
Lokalizacja: 54.2412200°N, 17.8982589°E
Reputacja: 58
województwo: pomorskie
auto: Inne
wersja wyposażenia: Inna
silnik: 1.9 TDI BLS

Re: Korygowanie wskazan licznika :)

Postprzez leszek158 » 3 mar 2011, o 11:05

Masz rację, ale...

"Porównał te dane z danymi z wkładki do książki serwisowej, na której w 51. punktach wpisano szczegółowe fabryczne dane, a w pkt. 07 algorytm soft'u i jego datę."

...przy każdorazowej ingerencji i zmianie w sofcie, zmienia się jego suma kontrolna-algorytm i data zmiany, i chyba tylko na tej podstawie można stwierdzić jakąś ingerencję (np. korektę licznika) chyba, że program VW a to nie pozwala, no ale po co jest podawany w takim razie nr algorytmu softu. We wcześniejszych telefonach komórkowych, złodzieje zmieniali nr IMEI na ten "nie trefny", ale pracowali na starszej pamięci IPROM, w nowych taka zabawa nie przejdzie. I na tej podstawie sądzę, że jest możliwość sprawdzenia czy była ingerencja i jaka w program, oraz jej data - może kwestia tylko odpowiedniego oprogramowania.
VW MKV PLUS 1,9 TDI BKC
Avatar użytkownika
leszek158
Filantrop
 
Posty: 329
Dołączył(a): 9 paź 2009, o 09:21
Lokalizacja: Lublin
Reputacja: 1
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: trendline
silnik: 1.9 TDI BKC

Re: Korygowanie wskazan licznika :)

Postprzez fredric » 3 mar 2011, o 17:50

leszek158 napisał(a):...przy każdorazowej ingerencji i zmianie w sofcie, zmienia się jego suma kontrolna-algorytm i data zmiany, i chyba tylko na tej podstawie można stwierdzić jakąś ingerencję (np. korektę licznika)

W takim razie nawet zrobienie programu może być odebrane jako próba korekty.
rrrumsterrrr i kadillak
Obrazek gg 1060988
sprzątam gaszę światła.........widzisz zdublowany temat albo inne nie wiadomo co........pisz to pozamiatam
fredric
Admin
 
Posty: 3221
Dołączył(a): 25 lis 2006, o 16:56
Lokalizacja: oslo/kozienice
Reputacja: 5
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: trendline
silnik: 1.9 TDI BKC

Re: Korygowanie wskazan licznika :)

Postprzez leszek158 » 3 mar 2011, o 20:59

Hm, chyba niekoniecznie?
VW MKV PLUS 1,9 TDI BKC
Avatar użytkownika
leszek158
Filantrop
 
Posty: 329
Dołączył(a): 9 paź 2009, o 09:21
Lokalizacja: Lublin
Reputacja: 1
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: trendline
silnik: 1.9 TDI BKC

Re: Korygowanie wskazan licznika :)

Postprzez Tysonq » 3 mar 2011, o 23:04

przy programie tuner kasuje liczbę wejść - byłem o tym poinformowany. Sprawdzali mi w ASO i było 0 :D
Golf V 1.9 TDI BXE+ '08/'09

Obrazek2721254
Avatar użytkownika
Tysonq
Moderator
 
Posty: 2294
Dołączył(a): 16 sty 2009, o 23:07
Lokalizacja: WO
Reputacja: 4
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: trendline
silnik: 1.9 TDI BKC

Re: Korygowanie wskazan licznika :)

Postprzez fredric » 4 mar 2011, o 07:36

Jestem ciekaw czy w systemie vw widnieją dane na temat ilości ingerencji przez servis. Powiedzmy że cały czas servisujemy auto w ASO, więc na logikę mają na temat auta wszystko. I dziwne może być że nagle ktoś robi ''reset'', jak chciałem robić program to auto miałem na gwarancji i wszyscy nasi tunerzy informowali mnie że widać ingerencję w kompie przy wizycie w servisie. Ale to było parę lat temu i dotyczyło ewentualnych problemów silnikowych na gwarancji.
rrrumsterrrr i kadillak
Obrazek gg 1060988
sprzątam gaszę światła.........widzisz zdublowany temat albo inne nie wiadomo co........pisz to pozamiatam
fredric
Admin
 
Posty: 3221
Dołączył(a): 25 lis 2006, o 16:56
Lokalizacja: oslo/kozienice
Reputacja: 5
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: trendline
silnik: 1.9 TDI BKC

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka / Elektronika

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

Reklama w serwisie ]  [ Zostań klubowiczem ]  [ Zapytaj o sponsoring ]