Korygowanie wskazan licznika :)

Usterki, awarie i problemy związane z elektroniką i elektryką (oświetlenie, żarówki, liczniki, alarmy, sterowniki itp...)
Awatar użytkownika
Mettenoos
Admin/Tropiciel Spamerów
Posty: 7202
Rejestracja: 13 sie 2008, 11:49
województwo: pomorskie
auto: Audi
wersja wyposażenia: Inna
silnik: 1.9 TDI BLS
kartoteka: brak
Lokalizacja: 54.2412200°N, 17.8982589°E

Re: Korygowanie wskazan licznika :)

Postautor: Mettenoos » 03 mar 2011, 9:56

leszek158 pisze: czy korekta przebiegu licznika nie jest zapisywana w jakiś logach czy innych danych?


dla przykładu jak wymieniałem moduł kierownicy to był tam zapisany przebieg natomiast jak zamontowałem nowy moduł to już nie ma tam żadnej informacji, ponadto przeleciałem wszystkie dostępne sterowniki łącznie z modułem ABS-u i IMMO i nigdzie nie ma informacji o przebiegu


leszek158 pisze:Jak ja kupowałem swoje VW KMV to mój znajomy, po podłączeniu laptopa (nie wiem jakim programem to sprawdzał) stwierdził, iż nie było nic "grzebane"


to nie jest żaden dowód że auto nie jest kręcone bo tego się nie da sprawdzić, jak jest cofnięty w EDC-16 to nigdzie nie sprawdzisz, czasami cofają tylko w zestawie wskaźników ale to już rzadkość

Awatar użytkownika
leszek158
Fan Forum
Posty: 264
Rejestracja: 09 paź 2009, 10:21
województwo: lubelskie
auto: Golf Mk5 Plus
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.9 TDI BKC
kartoteka: brak
Lokalizacja: Lublin

Re: Korygowanie wskazan licznika :)

Postautor: leszek158 » 03 mar 2011, 11:05

Masz rację, ale...

"Porównał te dane z danymi z wkładki do książki serwisowej, na której w 51. punktach wpisano szczegółowe fabryczne dane, a w pkt. 07 algorytm soft'u i jego datę."

...przy każdorazowej ingerencji i zmianie w sofcie, zmienia się jego suma kontrolna-algorytm i data zmiany, i chyba tylko na tej podstawie można stwierdzić jakąś ingerencję (np. korektę licznika) chyba, że program VW a to nie pozwala, no ale po co jest podawany w takim razie nr algorytmu softu. We wcześniejszych telefonach komórkowych, złodzieje zmieniali nr IMEI na ten "nie trefny", ale pracowali na starszej pamięci IPROM, w nowych taka zabawa nie przejdzie. I na tej podstawie sądzę, że jest możliwość sprawdzenia czy była ingerencja i jaka w program, oraz jej data - może kwestia tylko odpowiedniego oprogramowania.
VW MKV PLUS 1,9 TDI BKC

fredric
Admin
Posty: 2727
Rejestracja: 25 lis 2006, 16:56
województwo: mazowieckie
auto: VW Caddy
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.4 MPI BCA
kartoteka: http://vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=67&t=12196
Lokalizacja: oslo/kozienice

Re: Korygowanie wskazan licznika :)

Postautor: fredric » 03 mar 2011, 17:50

leszek158 pisze:...przy każdorazowej ingerencji i zmianie w sofcie, zmienia się jego suma kontrolna-algorytm i data zmiany, i chyba tylko na tej podstawie można stwierdzić jakąś ingerencję (np. korektę licznika)

W takim razie nawet zrobienie programu może być odebrane jako próba korekty.
rrrumsterrrr i kadillak
Obrazek gg 1060988
sprzątam gaszę światła.........widzisz zdublowany temat albo inne nie wiadomo co........pisz to pozamiatam

Awatar użytkownika
leszek158
Fan Forum
Posty: 264
Rejestracja: 09 paź 2009, 10:21
województwo: lubelskie
auto: Golf Mk5 Plus
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.9 TDI BKC
kartoteka: brak
Lokalizacja: Lublin

Re: Korygowanie wskazan licznika :)

Postautor: leszek158 » 03 mar 2011, 20:59

Hm, chyba niekoniecznie?
VW MKV PLUS 1,9 TDI BKC

Awatar użytkownika
Tyson
Moderator
Posty: 2656
Rejestracja: 16 sty 2009, 23:07
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline OEM
silnik: 1.9 TDI BXE
kartoteka: www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=1164
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Korygowanie wskazan licznika :)

Postautor: Tyson » 03 mar 2011, 23:04

przy programie tuner kasuje liczbę wejść - byłem o tym poinformowany. Sprawdzali mi w ASO i było 0 :D
Golf V 1.9 TDI BXE+ '08/'09

Obrazek2721254

fredric
Admin
Posty: 2727
Rejestracja: 25 lis 2006, 16:56
województwo: mazowieckie
auto: VW Caddy
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.4 MPI BCA
kartoteka: http://vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=67&t=12196
Lokalizacja: oslo/kozienice

Re: Korygowanie wskazan licznika :)

Postautor: fredric » 04 mar 2011, 7:36

Jestem ciekaw czy w systemie vw widnieją dane na temat ilości ingerencji przez servis. Powiedzmy że cały czas servisujemy auto w ASO, więc na logikę mają na temat auta wszystko. I dziwne może być że nagle ktoś robi ''reset'', jak chciałem robić program to auto miałem na gwarancji i wszyscy nasi tunerzy informowali mnie że widać ingerencję w kompie przy wizycie w servisie. Ale to było parę lat temu i dotyczyło ewentualnych problemów silnikowych na gwarancji.
rrrumsterrrr i kadillak
Obrazek gg 1060988
sprzątam gaszę światła.........widzisz zdublowany temat albo inne nie wiadomo co........pisz to pozamiatam


Wróć do „Elektryka / Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości