SWIATLA POSTOJOWE

Usterki, awarie i problemy związane z elektroniką i elektryką (oświetlenie, żarówki, liczniki, alarmy, sterowniki itp...)
jarek23
Fan Forum
Posty: 102
Rejestracja: 05 maja 2007
Punkty reputacji: 0
silnik: 1.4 MPI BCA
Lokalizacja: Wroclaw/Strzegom
Kontaktowanie:

SWIATLA POSTOJOWE

Postautor: jarek23 » 06 maja 2007, 15:51

Witam. Zalozylem sobie diodowe zarowki zamiast tych zwyklych postojowych. No i mam problem. Jak przekrece kluczyk to jak kazdy wie robi sobie diagnoze no i po chwili wyskakuje ze jest spalona zarowka:( No i oczywiscie postojowe po chwili gasna:( A jak wloze normalne zarowki to wszystko ok. Te diodowe swieca jak kluczyka nie przekrece tylko zostanie swiatla wlaczone. Moze ktos ma pomysl jak to obejsc albo co zrobic?

Awatar użytkownika
gOOlfer
Żółtodziób
Posty: 68
Rejestracja: 18 mar 2007
Punkty reputacji: 0
silnik: 1.4 MPI BCA
Lokalizacja: Skoczów/Gliwice
Kontaktowanie:

Postautor: gOOlfer » 06 maja 2007, 19:01

Te¿ to przerabia³em, wydaje mi siê, ¿e problem jest w bardzo ma³ym poborze pr±du przez diodê i komputer traktuje to jako uszkodzenie ¿arówki. Wyj¶ciem z tej sytuacji mo¿e byæ za³o¿enie ¿arówek w stylu np Philips Blue Vision albo jakie¶ inne.
Regulamin - zakaz umieszczania reklamy w podpisie // moderator

Awatar użytkownika
PotaS
Ramol
Posty: 466
Rejestracja: 15 kwie 2007
Punkty reputacji: 0
województwo: świętokrzyskie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.6 FSI BLF

Postautor: PotaS » 06 maja 2007, 19:09

gOOlfer pisze:Te¿ to przerabia³em, wydaje mi siê, ¿e problem jest w bardzo ma³ym poborze pr±du przez diodê i komputer traktuje to jako uszkodzenie ¿arówki. Wyj¶ciem z tej sytuacji mo¿e byæ za³o¿enie ¿arówek w stylu np Philips Blue Vision albo jakie¶ inne.


Mo¿e jaki¶ rezystorek w lini zasilania dla zwiêkszenia pr±du. tylko nie wiem czy diody nie bed± s³abij ¶wieciæ . choæ nie powinny. ;)
VW Golf V 1.6 FSI 2005 BLF TrendLine
Obrazek

Awatar użytkownika
gOOlfer
Żółtodziób
Posty: 68
Rejestracja: 18 mar 2007
Punkty reputacji: 0
silnik: 1.4 MPI BCA
Lokalizacja: Skoczów/Gliwice
Kontaktowanie:

Postautor: gOOlfer » 06 maja 2007, 19:25

Te diody ju¿ maj± rezystory bo standartowe s± gdzie¶ na 3,3 volta.
Regulamin - zakaz umieszczania reklamy w podpisie // moderator

fredric
Admin
Posty: 2744
Rejestracja: 25 lis 2006
Punkty reputacji: 6
województwo: mazowieckie
auto: VW Caddy
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.4 MPI BCA
Lokalizacja: oslo/kozienice
kartoteka

Postautor: fredric » 06 maja 2007, 20:50

ciekawe jak bedzie sprawa sie miala z migaczami led bo o postojowkach slyszalem ze nie chca dzialac rezystorek lub Philips Blue Vision sa rozwiazaniem
rrrumsterrrr i kadillak
Obrazek gg 1060988
sprzątam gaszę światła.........widzisz zdublowany temat albo inne nie wiadomo co........pisz to pozamiatam

Awatar użytkownika
maluszek
Dyskutant
Posty: 695
Rejestracja: 17 sty 2007
Punkty reputacji: 0
silnik: 1.4 MPI BCA
Lokalizacja: Z daleka

Postautor: maluszek » 06 maja 2007, 21:13

nigdy mnie nie interesowa³o zamienianie ¿arówek na ledy, ale mo¿e po prostu wystarczy wy³±czyæ diagnozê postojowych (centralny kontroler), skoro ¿arówki normalnie ¶wiec± przed diagnoz±: bajt 19 bit 1.

http://bp0.blogger.com/_y2Yifl1vjns/RbOjoSN2U6I/AAAAAAAAALU/HY9pIoYziuY/s1600-h/cec-20.jpg

fredric
Admin
Posty: 2744
Rejestracja: 25 lis 2006
Punkty reputacji: 6
województwo: mazowieckie
auto: VW Caddy
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.4 MPI BCA
Lokalizacja: oslo/kozienice
kartoteka

Postautor: fredric » 06 maja 2007, 21:28

maluszek a jest mozliwosc wylaczenia diagnozy migaczy??
rrrumsterrrr i kadillak
Obrazek gg 1060988
sprzątam gaszę światła.........widzisz zdublowany temat albo inne nie wiadomo co........pisz to pozamiatam

Awatar użytkownika
maluszek
Dyskutant
Posty: 695
Rejestracja: 17 sty 2007
Punkty reputacji: 0
silnik: 1.4 MPI BCA
Lokalizacja: Z daleka

Postautor: maluszek » 06 maja 2007, 22:04

fredric pisze:maluszek a jest mozliwosc wylaczenia diagnozy migaczy??


na to wygl±da:

http://bp0.blogger.com/_y2Yifl1vjns/RbOjoSN2U5I/AAAAAAAAALM/Z6yZvNJHtII/s1600-h/cec-19.jpg

jak widaæ osobno boczne, osobno reszta (te opisy w vag-com s± do¶æ namieszane momentami). za efekt nie gwarantuje, bo jak pisa³em ma³o mnie interesuje wymiana ¿arówek na ledy. ale spróbowaæ mo¿na jak kto¶ siê uprze.

fredric
Admin
Posty: 2744
Rejestracja: 25 lis 2006
Punkty reputacji: 6
województwo: mazowieckie
auto: VW Caddy
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.4 MPI BCA
Lokalizacja: oslo/kozienice
kartoteka

Postautor: fredric » 06 maja 2007, 22:09

he to jest cos bedzie szansa na zmiane na pelen led. trzeba to sprawdzic.
rrrumsterrrr i kadillak
Obrazek gg 1060988
sprzątam gaszę światła.........widzisz zdublowany temat albo inne nie wiadomo co........pisz to pozamiatam

jarek23
Fan Forum
Posty: 102
Rejestracja: 05 maja 2007
Punkty reputacji: 0
silnik: 1.4 MPI BCA
Lokalizacja: Wroclaw/Strzegom
Kontaktowanie:

Postautor: jarek23 » 10 maja 2007, 22:46

Tylko zeby to zmienic to trzeba miec kabel a ja nie posiadam. A co do dolozenia jakis rezystorow to bedzie ciezko chyba zeby kable pociac. A troche mi sie nie chce bawic dla jakis zarowek. A moze mi doradzicie jakis kabel?? i jakis programik:)

Awatar użytkownika
jabart
Fan Forum
Posty: 305
Rejestracja: 24 lis 2006
Punkty reputacji: 2
silnik: 1.4 MPI BCA
Lokalizacja: Wawka
Kontaktowanie:

Postautor: jabart » 12 maja 2007, 19:18

Zapnij równolegle rezystor o warto¶ci ok 40 omów i mocy ok 4W co zasymuluje ¿arówkê dla komputera...

Awatar użytkownika
BRUNO55
Forumowy gaduła
Posty: 1048
Rejestracja: 24 lis 2006
Punkty reputacji: 19
województwo: kujawsko-pomorskie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Individual
silnik: 1.9 TDI BKC
Lokalizacja: CRY
Kontaktowanie:
kartoteka

Postautor: BRUNO55 » 13 maja 2007, 9:36

jarek23 pisze:Tylko zeby to zmienic to trzeba miec kabel a ja nie posiadam. A co do dolozenia jakis rezystorow to bedzie ciezko chyba zeby kable pociac. A troche mi sie nie chce bawic dla jakis zarowek. A moze mi doradzicie jakis kabel?? i jakis programik:)


Skontaktuj siê na PW z koleg± maluszek on aktualnie posiada na zbycie kabelek z programem.


Wróć do „Elektryka / Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość