RCD510 - kompendium wiedzy

Garaż - sprzęt audio, nawigacje, radia CB
Suchy_TDI
User
Posty: 13
Rejestracja: 04 paź 2011
Punkty reputacji: 0
silnik: ---

Zmiana z RCD 300 na RCD 510

Postautor: Suchy_TDI » 25 maja 2012, 10:57

czy takie radia można zmienić na zasadzie plug&play czy trzeba coś przerabiac?

Awatar użytkownika
jurgeen
Ramol
Posty: 1407
Rejestracja: 25 sty 2009
Punkty reputacji: 12
województwo: pomorskie
auto: Skoda
wersja wyposażenia: Inna
silnik: INNA BENZYNA
Lokalizacja: Gdańsk
kartoteka

Re: Zmiana z RCD 300 na RCD 510

Postautor: jurgeen » 25 maja 2012, 12:17

Musisz wymienić gatewaya na takiego po 2008r.
Obrazek

Awatar użytkownika
piter_ldz
Dyskutant
Posty: 401
Rejestracja: 27 maja 2010
Punkty reputacji: 4
województwo: łódzkie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline
silnik: 1.9 TDI BXE
Lokalizacja: Ldz
kartoteka

Re: Zmiana z RCD 300 na RCD 510

Postautor: piter_ldz » 27 maja 2012, 19:38

gateway od 50-180zl w zaleznosci na jaki trafisz
kodowanie dajmy na to 10 minut.
112KM / 275Nm @ 142KM / 332Nm
Obrazek
chomik:piter_ldz

stefan-16
Forumowy gaduła
Posty: 650
Rejestracja: 09 wrz 2010
Punkty reputacji: 1
silnik: ---
Lokalizacja: WWA,Rdm

Re: Zmiana z RCD 300 na RCD 510

Postautor: stefan-16 » 09 cze 2012, 17:33

Bo chyba bez tego Gatewaya będzie wpierdzielał prąd?? Może ktoś podać jakiś numer takiego co będzie pasował.

Awatar użytkownika
major
Dyskutant
Posty: 300
Rejestracja: 25 mar 2009
Punkty reputacji: 5
województwo: mazowieckie
auto: VW Touran
wersja wyposażenia: Individual
silnik: INNY DIESEL

Re: Zmiana z RCD 300 na RCD 510

Postautor: major » 09 cze 2012, 17:35

1K0 907 530 Q i w górę. Im młodszy tym lepszy.

poek
Fan Forum
Posty: 232
Rejestracja: 07 maja 2010
Punkty reputacji: 0
województwo: śląskie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Comfortline
silnik: 1.9 TDI BXE
Lokalizacja: SCI

Re: Zmiana z RCD 300 na RCD 510

Postautor: poek » 09 cze 2012, 19:07

I przejściówkę do anteny
1,9 TDI BXE Comfortline
Obrazek gg 983713

stefan-16
Forumowy gaduła
Posty: 650
Rejestracja: 09 wrz 2010
Punkty reputacji: 1
silnik: ---
Lokalizacja: WWA,Rdm

Re: Zmiana z RCD 300 na RCD 510

Postautor: stefan-16 » 11 cze 2012, 8:37

I jak to gra w stosunku do rcd300??

Awatar użytkownika
jurgeen
Ramol
Posty: 1407
Rejestracja: 25 sty 2009
Punkty reputacji: 12
województwo: pomorskie
auto: Skoda
wersja wyposażenia: Inna
silnik: INNA BENZYNA
Lokalizacja: Gdańsk
kartoteka

Re: Zmiana z RCD 300 na RCD 510

Postautor: jurgeen » 11 cze 2012, 8:40

moim skromnym zdaniem lepiej, lepszy dźwięk odczuwalny na seryjnych głośnikach (wtedy jeszcze bez wzmaka i suba), ale przyznam szczerze że mi słoń nadepnął na ucho, więc do kogoś innego lepiej to pytanie skierować
Obrazek

stefan-16
Forumowy gaduła
Posty: 650
Rejestracja: 09 wrz 2010
Punkty reputacji: 1
silnik: ---
Lokalizacja: WWA,Rdm

Re: Zmiana z RCD 300 na RCD 510

Postautor: stefan-16 » 11 cze 2012, 10:56

pod wzmacniacz dales konwerter rca czy wysiagnales rca z radia?

Awatar użytkownika
jurgeen
Ramol
Posty: 1407
Rejestracja: 25 sty 2009
Punkty reputacji: 12
województwo: pomorskie
auto: Skoda
wersja wyposażenia: Inna
silnik: INNA BENZYNA
Lokalizacja: Gdańsk
kartoteka

Re: Zmiana z RCD 300 na RCD 510

Postautor: jurgeen » 11 cze 2012, 13:18

Bez konwertera, z radia po prostu pociągnąłem.
Obrazek

Awatar użytkownika
mich_10
Dyskutant
Posty: 341
Rejestracja: 25 paź 2011
Punkty reputacji: 0
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: GTI
silnik: 2.0 TSI AXX+
Lokalizacja: WK
kartoteka

Re: Zmiana z RCD 300 na RCD 510

Postautor: mich_10 » 11 cze 2012, 13:36

Lepiej trochę gra rcd 510 od rcd 300 różnicy wiadomo bóg wie jakiej nie ma że będzie łupało nie wiadomo jak. Kolega jurgen jest obeznany w podmiankach tego radia geteway musi być po 2008 roku + adapter do anteny :D

stefan-16
Forumowy gaduła
Posty: 650
Rejestracja: 09 wrz 2010
Punkty reputacji: 1
silnik: ---
Lokalizacja: WWA,Rdm

Re: RCD510 a wzmacniacz + subwoofer

Postautor: stefan-16 » 11 cze 2012, 20:05

Mam zamiar w jednej V podłączyć radyjko rcd510 i do tego dołożyć wzmacniacz na system przedni i suba. I teraz pytanie czy po przeprogramowaniu radyjka:
http://www.my-gti.com/1411" onclick="window.open(this.href);return false;
Ktoś wie ile V będzie miał ten sygnał wyjściowy?? Robi się tak pod fabryczne wzmacniacze, ciekawe jak to się sprawdza w innych wzmacniaczach podając ten sygnał na RCA. Widzę że Jurgeen tak zrobił ale na suba, co za tym idzie nie powie nam nic na temat szumów itp które mogą się pojawiać w wyższych częstotliwościach.

Awatar użytkownika
mwsoft
Forumowy gaduła
Posty: 532
Rejestracja: 30 sty 2011
Punkty reputacji: 31
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline OEM
silnik: 1.9 TDI BRU
kartoteka

Re: RCD510 a wzmacniacz + subwoofer

Postautor: mwsoft » 11 cze 2012, 20:25

Kuba87 pisze:ale co to za rozwiązanie. podpięcie po najniższej linii oporu. zmobilizuj się i popraw :)


Bzdury, RCD/RNS NIE MAJĄ wyjścia sygnału na chinche. RNS510 niby ma AUX out opisany, ale ludzie to sprawdzali i nic tam nie ma!

Jedyna opcja to podlutowanie się do sygnału na płytce w radiu przed wzmacniaczem albo konwerter hi-lo, albo wzmaczniacz z wejsciem hi-input.

To co podesłałeś to jest wejście AUX.
Tam gdzie ma to chinche na wyjście, RCD510 ma wejście AUX. A na chinchach od wejścia jest wejście zmieniarki...
BRU 90KM/210Nm >>>>> 220KM/400Nm :tooth:
Kartoteka: http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=3975

stefan-16
Forumowy gaduła
Posty: 650
Rejestracja: 09 wrz 2010
Punkty reputacji: 1
silnik: ---
Lokalizacja: WWA,Rdm

Re: RCD510 a wzmacniacz + subwoofer

Postautor: stefan-16 » 11 cze 2012, 20:30

Nie zrozumiałeś, Po pierwsze to wyjście AUX out opisany jest ale w wersji US i Kanada(sprawdźcie sobie że te radia na EU nie mają opisanych tych pinów które są opisane w US) pewnie stąd te domysły. Druga sprawa jest taka że podałem kodowanie które zmienia sygnał wyjściowy głośników do niższego poziomu, nie wiem gdzie ty tam widzisz jakieś wejście jak byk pisze OUT Line(the outputs from High to Low), dzięki temu możemy z tych kabli głośnikowych które wychodzą z radia zrobić RCA(tak jak by wbudowany konwerter). Taki zabieg jest robiony jak jest montowany fabryczny wzmacniacz. Ja przynajmniej tak to rozumie, i jeżeli dostanę radyjko to je przeprogramuje i zmierzę jakie napięcie pojawia się na tych pinach głośników.

Awatar użytkownika
mwsoft
Forumowy gaduła
Posty: 532
Rejestracja: 30 sty 2011
Punkty reputacji: 31
województwo: mazowieckie
auto: Golf Mk5
wersja wyposażenia: Trendline OEM
silnik: 1.9 TDI BRU
kartoteka

Re: RCD510 a wzmacniacz + subwoofer

Postautor: mwsoft » 11 cze 2012, 21:50

stefan-16 pisze:Nie zrozumiałeś, Po pierwsze to wyjście AUX out opisany jest ale w wersji US i Kanada(sprawdźcie sobie że te radia na EU nie mają opisanych tych pinów które są opisane w US) pewnie stąd te domysły. Druga sprawa jest taka że podałem kodowanie które zmienia sygnał wyjściowy głośników do niższego poziomu, nie wiem gdzie ty tam widzisz jakieś wejście jak byk pisze OUT Line(the outputs from High to Low), dzięki temu możemy z tych kabli głośnikowych które wychodzą z radia zrobić RCA(tak jak by wbudowany konwerter). Taki zabieg jest robiony jak jest montowany fabryczny wzmacniacz. Ja przynajmniej tak to rozumie, i jeżeli dostanę radyjko to je przeprogramuje i zmierzę jakie napięcie pojawia się na tych pinach głośników.


Stary, zerknij kogo ja cytuje pisząc odpowiedz, co? No kto jest podany nad moim wywodem? :twisted:
Chodzi mi o tą kostkę, co kolega Kuba87 każe jurgenowi kupić na allegro - która niby mu da wyjście chinch na wzmacniacz. A tak nie ma, dokładnie tak jak piszesz - jest tylko w wersji US i pewnie jakiś RNS-E z Audi itp.

Wracając do Twojego problemu - przy przestawieniu na sound system poziom napięcia spada do ok ~4-5Vpp.
Problem jest tylko taki, że minusowe wyjście na głośnik nie jest podłączone do masy (wewnętrznie każdy głośnik działa jako bridge, przynajmniej w RCD310 i RNS310 tak stwierdziłem).
Jeśli masz wzmaka z "pływającymi" chinchami (tak że masa chincha nie jest połączona bezpośrednio z obudowa) to można spokojnie to podłączyć bezpośrednio.
Jeśli jest - możesz upalić końcówkę mocy w radiu zwierając przez chinche do masy.
O ile masz na gaine we wzmaku odpowiedni zakres regulacji to 4V powinno dać radę.
Zauważyłem w mojej RNS310, że wali błędem przy takim podłączeniu - widać w ori wzmaku musi być jakieś większe obciążenie na liniach.
BRU 90KM/210Nm >>>>> 220KM/400Nm :tooth:
Kartoteka: http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=8&t=3975


Wróć do „Car-Audio / Navi / CB”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości