Strona 63 z 64

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:03 sty 2017, 15:24
autor: jendrek1975
Standardowo aktualizacja map w nawigacji RNS-510 odbywa się następująco:

1.Kupujesz aktualizację mapy na płycie DVD.
2.Wkładasz płytę DVD do napędu.
3.Reszta robi się sama.

Jednak czasami krok 1. jest pomijany i ludziska „skądś” organizują aktualizacje map i dysponują obrazem oryginalnej płyty (*.ISO). Wydawałoby się, że będąc w posiadaniu takiego pliku, nic nie stanie na przeszkodzie w zaktualizowaniu nawigacji. Wystarczy włożyć do nagrywarki płytę DVD i nagrać na niej obraz płyty. Obraz oryginalnej płyty ma wielkość prawie 6 GB, więc konieczne jest użycie płyty DVD DL, czyli 2-warstwowej. W czym problem? Otóż nagranie płyty dwuwarstwowej nie jest obecnie wcale takie łatwe! Nie wiem czy jest to spowodowane kiepską jakością płyt (wypróbowałem płyty kilku producentów), czy też złym stanem nagrywarek, do których miałem dostęp, ale po piątej nieudanej próbie nagrania poszperałem po różnych forach i okazało się, że problemy z nagrywaniem płyt DVD DL są dosyć często poruszane i nikt nie wskazuje ich skutecznego rozwiązania.

Wydawałoby się, że sytuacja jest patowa, ale jak zwykle z pomocą przyszedł Internet. Okazało się, że opisywany problem jest zjawiskiem powszechnie spotykanym, więc gdzieś w świecie (konkretnie w Rumunii) powstało jego rozwiązanie. Dzięki programowi Maps Tool można zaktualizować mapy w nawigacji RNS-510 z wykorzystaniem karty SD!

Co jest potrzebne, żeby tego dokonać:
- obraz ISO płyty z mapą,
- ]standardowa płyta DVD+R – na niej zostanie nagrane oprogramowanie, które skopiuje pliki map z karty SD,
- karta SD o pojemności minimum 8 GB (system plików FAT32),
-program Maps Tool.
Etap 1 – przygotowanie na komputerze osobistym

1.W programie Maps Tool wybierz odpowiedni obraz ISO. W zakładce Maps Info będą wyświetlone informacje dotyczące mapy nagranej w pliku ISO:
2.Wybierz katalog docelowy. Możesz od razu wskazać kartę SD, ale wtedy przygotowanie plików trwa dłużej – szybciej jest wygenerować pliku na dysku komputera i później je przegrać na kartę SD.
3.Wybierz Prepare maps to be copied from SD Card i naciśnij przycisk Build.
4.Generowanie plików zakończy się komunikatem: Finished successuful.
5.W katalogu SD zostaną utworzone:
[a] katalog MAPS
[b] katalog MAPSDVD
[c] plik test.mp3
[d] plik sd_to_hdd_fw.iso
[e] plik help.html
6.Skopiuj [a], [b] i [c] na kartę SD.
7.Na płytę DVD+R nagraj zawartość obrazu [d] sd_to_hdd_fw.iso korzystając z najwolniejszej prędkości nagrywania oraz metody Track-at-Once.
Etap 2 – instalacja map z karty SD
(silnik samochodu musi być wyłączony, klucz wyjęty ze stacyjki)

8.Włącz RNS-510 i włóż kartę SD. Automatycznie powinno rozpocząć się odtwarzanie pliku test.mp3, co oznacza, że karta SD jest dobrze przygotowana.
9.Naciśnij jednocześnie przyciski SETUP + EJECT + MIC (INFO), żeby zrestartować odbiornik w trybie Software Upgrade Mode.
10.Po ok. 20 sekundach włóż do odbiornika nagraną w punkcie 7 płytę DVD (sd_to_hdd_fw.iso).
11.System uruchomi się i zostanie wyświetlony pytanie czy uruchomić aktualizację – naciśnij OK.
12.Rozpocznie się kopiowanie plików z karty SD na dysk twardy wbudowany w RNS-510. Operacja trwa ok. 30 minut, a w jej trakcie cały czas wyświetla się komunikat 31% complete – nie panikuj, po prostu poczekaj.
13.Po zakończeniu kopiowania odbiornik zrestartuje się i zaktualizowane mapy będą dostępne.

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:03 sty 2017, 23:01
autor: RafalGd1
Ja zrobiłem j/w , wszystko śmiga jak należy

Wysłane z mojego I213 przy użyciu Tapatalka

RNS510 - kompendium wiedzy

Post:09 sty 2017, 19:41
autor: untaztood_leon
Rozebrałem Rns510 i stwierdzam, że płyta czyszcząca nie ma szans wyczyścić soczewki lasera. Próbowałem kilkoma płytami. Dopiero wyciągnięcie napędu i oczyszczenie ręczne dało pożądany efekt.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:09 sty 2017, 21:27
autor: A-R-T-U-R
untaztood_leon pisze:Rozebrałem Rns510 i stwierdzam, że płyta czyszcząca nie ma szans wyczyścić soczewki lasera. Próbowałem kilkoma płytami. Dopiero wyciągnięcie napędu i oczyszczenie ręczne dało pożądany efekt.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Uzupelnij prosze swoj profil
:thank_you:

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:11 sty 2017, 7:43
autor: pab567
Uprzejmie przypominam, że aktualizacja map z SD grozi zabiciem radia.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:11 sty 2017, 20:57
autor: piter_ldz
pab567 pisze:Uprzejmie przypominam, że aktualizacja map z SD grozi zabiciem radia.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka


jak mozesz to rozwin wypowiedz :)

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:14 sty 2017, 13:12
autor: Rumak
Po zmianie z mfd2 DVD na Rns 510nie mam info audio oraz Navi na FIS. Podobno trzeba przekonywać vcds-em Podpowie ktoś gdzie i co dokładnie przekodowac ? :).

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:14 sty 2017, 13:38
autor: morales
coś takiego jak skrót BAP w RNS i potem go zresetować musisz :oczko:

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:15 sty 2017, 19:22
autor: Rumak
morales pisze:coś takiego jak skrót BAP w RNS i potem go zresetować musisz :oczko:

Tak tez zrobiłem i już "brumi" jak trzeba z Fis-em.

Szukam jeszcze konwertera RCA do tej stacji.

Re: RE: Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:17 sty 2017, 6:42
autor: pab567
piter_ldz pisze:
pab567 pisze:Uprzejmie przypominam, że aktualizacja map z SD grozi zabiciem radia.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka


jak mozesz to rozwin wypowiedz :)

Soft kopiujący mapy z SD oprócz samego kopiowania grzebie jeszcze trochę w kilku miejscach radia, między innymi robi VIM i menu serwisowe. No i niestety nie zawsze się to udaje. Sam autor softu w FAQ pisze o problemach z restartowaniem się radia. Ja niestety znam już 3 przypadki gdy w ten sposób radio zostało zabite. I to tak na amen.

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:18 sty 2017, 11:46
autor: CNK
jak nie działa płyta w navi to nie zawsze powodem jest źle nagrana płyta. Zazwyczaj będzie ona działać dobrze na kompach, czy tv, po prostu RNS-510 wymaga dobrej jakości płyt (tak jak np. domowe DVD z LG nie czyta wielu płyt, które czyta tani odtwarzacz z Manty :tooth: )
Do tego dochodzi jeszcze to, czym nagrywamy. Polecam klasyczne Nero Express lub CDBurnerXP i prędkość około 2.x ;)

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:18 sty 2017, 23:38
autor: AlienK
gral48 pisze:Albo użyć płyty startowej od V13. Tez działa, płyta startowa jest taka sama, róznica jest tylko między E i W


Mam problem z wgraniem map V14 Postanowiłem użyć płyty od V13 WEST. Kartę widzi, odtwarza testowe mp3. Czyta płytę, ładuje się map tool, kilkukrotny reset ekranu i po jakimś czasie ponownie odtwarza dźwięk testowy i wyświetla błąd CD/DVD. Macie jakieś pomysły co mogę robić źle. Płytka powinna być ok, poprzednie mapy wgrałem bez problemu.

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:21 sty 2017, 17:35
autor: kajac1
Moich kilka uwag jeśli chodzi o wgrywanie map z płyty dvd.Przerabiałem ten temat już dwa razy v13 i v14.Zarówno za pierwszym jak i za drugim razem kilka zmarnowanych płyt.Płyty,które poszły to verbatin nagrane programem Nero.Sama technika wgrywania zupełnie inna niż w podawanych tu instrukcjach.Gdy próbowałem wgrywać wg instrukcji za każdym razem w innym momencie wywalało mi,że brak płyty.Przestałem się tym przejmować,płyta w czytniku jeździłem tak ze dwa tygodnie gasząc komunikat o o braku płyty.No i mam nowe mapy.To tyle,może komuś kto ma problem z wgraniem mapy to pomożę.Mnie się udało dwa razy.

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:22 sty 2017, 18:34
autor: gral48
AlienK pisze:
gral48 pisze:Albo użyć płyty startowej od V13. Tez działa, płyta startowa jest taka sama, róznica jest tylko między E i W


Mam problem z wgraniem map V14 Postanowiłem użyć płyty od V13 WEST. Kartę widzi, odtwarza testowe mp3. Czyta płytę, ładuje się map tool, kilkukrotny reset ekranu i po jakimś czasie ponownie odtwarza dźwięk testowy i wyświetla błąd CD/DVD. Macie jakieś pomysły co mogę robić źle. Płytka powinna być ok, poprzednie mapy wgrałem bez problemu.



Przeczyść laser

Re: RNS510 - kompendium wiedzy

Post:22 sty 2017, 19:59
autor: Rumak
Ktos mi powie czy pod wiązkę od zmieniarki mogę podpiąć ten nowszy Media In współpracujący z rns510 . Wiem że starszy Media in pod mfd2 dvd wiązka z zmieniarki pasuje i wszystko hula .